Reisinformatie Azerbeidzjan

Azerbeidzjan

Alles wat je moet weten

Over Azerbeidzjan

Azerbeidzjan, officieel de Republiek Azerbeidzjan, is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus. Azerbeidzjan ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië. Het land grenst aan de Kaspische Zee in het oosten, Iran in het zuiden, Armenië in het westen, Georgië in het noordwesten en Rusland in het noorden. De Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan grenst aan Iran in het zuid- en zuidwesten, Turkije in het westen en Armenië in het noordoosten. Ook tientallen eilanden in de Kaspische Zee behoren territoriaal gezien tot Azerbeidzjan.
De waterscheiding van de Kaukasus, die dwars door Azerbeidzjan loopt, wordt traditioneel beschouwd als de grens tussen Europa en Azië.
De Democratische Republiek Azerbeidzjan, de eerste democratische en seculiere republiek in de islamitische wereld, werd opgericht in 1918, maar in 1920 werd het land door de Sovjet-Unie heroverd. Azerbeidzjan herwon zijn onafhankelijkheid in 1991. Kort daarna brak de oorlog in Nagorno-Karabach uit. Azerbeidzjan verloor de controle over Nagorno-Karabach, het gebied eromheen, en de regio's Karki, Yukhary Askipara, Barxudarlı en Sofulu. Artsach is niet diplomatiek erkend. Het wordt beschouwd als een de jure deel van Azerbeidzjan. In 2020 herkreeg Azerbeidzjan de controle over het gebied rond Karabach en een deel van Karabach bij nieuwe oorlog om de regio.